Animation

Information is beautiful!

Nu har vinnarna utsetts i 2013 års Kantar Information is Beautiful Awards och det finns flera riktigt fina bidrag att se på www.informationisbeautifulawards.com Jag fastnade speciellt för bidraget om Nobelpristagare från Accurat och dataskulpturerna från Moritz Stefaner. Det eftersom de bidragen verkligen är ovanligt visuellt vackra.

Priset delas ut i olika kategorier och lyfter fram bland annat nyhetsgrafik och animerad informationsfilm. Skaparna bakom priset skriver så här:

The Kantar Information is Beautiful Awards celebrate excellence and beauty in data visualizations, infographics and information art. 

För den som inte är bekant med David McCandless (personen som står bakom priset) sedan tidigare så kan man se honom prata om informationsgrafik i ett numera klassiskt TED Talk här och läsa mer om hans bok Information i beautiful på exempelvis Adlibris.

Jag ser att den här posten blev väldigt länktät, hoppas ni hittar vidare till någon trevlig visualisering som ni inte sett tidigare.

BBC Knowledges animation om DNA är en av pristagarna i årets Information is Beautiful Awards

Solsystemet

Via Visual News hittade jag den här animationen om solsystemet. Jag är ofta lite kluven till animation som medium för information eftersom att jag själv gärna vill ha kvar siffror framför mig och kunna jämföra, som man kan göra i en interaktiv informationsgrafik eller statisk nyhetsgrafik. Med det sagt gillar jag ändå den här. Den har ganska hög informationstäthet och gör jämförelser mellan planeterna efter att siffrorna har visats. Jämförelserna ger kontext till siffrorna som jag tycker att är väldigt viktig för publikens förståelse av informationen.

Det är något med väderdata

…som verkligen är intressant. Därför är det kul att se ett gäng visualiseringar av Svensk klimat- och väderdata som med helt olika uttryck berättar om klimatförändring.

Här hittar du en lekfull animerad följetong från Vetenskapsradion.

Här har SVT Pejl gjort en interaktiv visualisering av klimatförändring på olika orter i Sverige.

Vill du testa att själv visualisera väderdata så finns det en hel del underlag på både www.smhi.se och i Statistiska centralbyråns Statistisk årsbok (som du kan beställa hem här.