Informationsgrafk

Den enda iPad-appen man behöver

...är Malofiej. Som dessutom är gratis! Appen innehåller tävlingens ("the Pulitzers for infographics") guldvinnare från de senaste 20 åren och bjuder på otroligt mycket snyggt.

För mig personligen var det intressant att kolla på den äldre grafiken som jag är alldeles för ung för att ha sett publicerad när det begav sig. Det mesta håller fortfarande så hög kvalitet att man skulle stanna upp för att lusläsa om den publicerades idag också. Underbart fint helt enkelt.

 Screenshot från appen Malofiej.

Screenshot från appen Malofiej.

 Screenshot från appen Malofiej.

Screenshot från appen Malofiej.

Tjusiga visualiseringar

Just nu är jag i en period med massor, massor av jobb. Det är ganska härligt med frilanslivet att det pendlar mellan sjukt intensivt och lugnaste lugnt, men det gör också att jag inte har tid att skriva om allt bra jag hittar. Därför tänkte jag nu ge er två länkar att kolla vidare på, bara sådär, utan att kommentera dem. Både fina och bra är de i alla fall.

 Titta på  Flight Map  på  www.visualizing.org

Titta på Flight Map på www.visualizing.org

 Kolla på deppiga/ bra  Timeline of the far future  på  www.bbc.com

Kolla på deppiga/ bra Timeline of the far future www.bbc.com

Plats för diskussion om datavisualisering

När jag jobbar med information och siffror så händer det ofta att jag blir tveksam till vilket väg jag borde gå med min visualisering för att stödja läsarens förståelse på bästa sätt. På grund av det (och på grund av att vänner/man/kollegor inte alltid vill vara försökskaniner för olika diagram) tycker jag att siten helpmeviz.com är toppen. Där hittar man visualiseringsprojekt uppladdade av olika användare som söker feedback och kritik från andra i fältet.

Även om det kanske inte är aktuellt att ladda upp och dela datan man jobbar med själv i alla uppdrag så tycker jag att siten är intressant eftersom att man kan lära sig mycket av att följa diskussionen som uppkommer kring andras projekt. Det verkar dessutom som att man kan få komma in med sitt bidrag även om det inte är fråga om något stort projekt man jobbar med. Sitens grundare beskriver plattformens syfte så här:

The site is open to anyone who is searching for feedback on their visualization designs, from seasoned designers and data visualization specialists to individual analysts searching to improve their graphic displays. All types of visualizations are welcome: simple, single line or bar charts to full-blown infographics to interactive visualizations.

 

Ett samtal om att välja diagram

I alla uppdrag där man arbetar med att skapa grafik från siffror är valet av diagramtyp en avgörande punkt. Man funderar förmodligen på underlaget man har och testar flera alternativ före man hittar den sorts diagram som på bästa sätt gör siffrorna man ska visa tillgängliga. Och så försöker man inkludera kontext utan att manipulera läsaren av informationen till att bara kunna göra en enda tolkning. Har du läst mycket om ämnet så klingar det säkert bekant att vissa bannlyser cirkeldiagram, andra säger att de är ok om man endast visar relation mellan en tårtbit och helheten, och en tredje menar att cirkeldiagram funkar om man tydligt kan se vinkeln mot mitten för att det stödjer människors uppfattning av area. Val av diagramtyp är kort sagt det kanske viktigaste och mest komplicerade i hela informationsgrafiken.

Givet den här resonemanget är det intressant att följa hur andras process att välja/designa diagram ser ut.  Ett exempel som sprids på flera stora bloggar om informationsgrafik just nu handlar om grafik från Reuters som flera experter gör en redesign på och argumenterar för. Följ samtalet på thefunctionalart.comwonkviz.tumblr.com och eagereyes.org.

 Screenshot från  wonkviz.tumblr.com  visar grafiken som blir redesignad

Screenshot från wonkviz.tumblr.com visar grafiken som blir redesignad

Matgrafik

Dagens tema är matgrafik. Den första bilden kommer från magasinet Hunger och är, ja, supersnygg tycker jag. Det finns fler exempel på informationsillustration och informationsgrafik i reportaget än det jag lagt in här, och medan jag bläddrade igenom tidningen tänkte jag att det här är bland det snyggaste exempel på informationsgrafik som jag har sett från Sverige. Bakom tidningen står samma personer som gjort tidningen Filter.

De två andra exemplen på matgrafik är ett recept på kanelbullar som jag hittade på  visulal.ly och illustrerade kort om grönsaker från underconsideration.com

 Fint hos magasinet Hunger

Fint hos magasinet Hunger

Cinnamon Rolls
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.
 Informationskort om grönsaker från  Under Consideration

Informationskort om grönsaker från Under Consideration

Bästa julklappen är en bok om informationsgrafik

Eftersom att jul är ett utmärkt tillfälle att köpa böcker till både sig själv och andra så tänkte jag berätta vad jag har beställt i år, och vilka titlar jag tänker att vore bra julklappar till andra intresserade av informationsgrafik. 

På min egna önskelista hade jag fyra böcker, jag hejdade mig dock efter att ha beställt två stycken eftersom att det vore fint att ha råd med julklappar till andra än mig själv också. Det var inget lätt beslut kan jag säga! Så här blev det i alla fall:

1. Visual Langauge for designers av Connie Malamed

2. Design for information av Isabel Merielles

Båda böckerna har hängt med på min köplista ett tag nu men alltid prioriterats bort så jag är peppad på att äntligen få läsa dem.

 En av böckerna från min önskelista

En av böckerna från min önskelista

Till andra som är intresserade av informationsgrafik så rekommenderar jag följande:

1. The Visual Display of Quantitative Information av Edward Tufte. En vackert formgiven bok som är en riktig nyckelreferens i det här fältet. En varning dock för att den (och resten av Tuftes verk) absolut inte är lättlästa.

2. The Functional Art av Alberto Cairo. Den här boken är en jättebra första bok om man vill bekanta sig med informationsgrafik eller få mer förståelse för informationsgrafik sett från en nyhetsgrafikers synvinkel. Fylld med bra exempel och har lika delar entusiasm för design, kognition och berättande.

3. The Wayfinding Handbook av David Gibson. Det är lätt att begränsa sig till att bara undersöka informationsgrafik så som statistiker, designers och nyhetsgrafiker använder den. Därför är den här boken om wayfinding ett bra komplement. Boken handlar om skyltsystem och kartor för att orientera sig i fysiska rum.

Grafik om kärnkraft

Sveriges radio gjorde en serie program under namnet Atomnotan tidigare under året. Jag tyckte att programserien var intressant och hittade för någon vecka sedan denna interaktiva grafik som är ett bra komplement till radioprogrammen.

Grafiken låter användaren/läsaren utforska kärnkraftverkens byggår genom stapeldiagram och en interaktiv karta. På kartan kan man också se var Europas äldsta reaktorer finns, där hittar vi bland annat Oscarshamn-2.

 Screenshot på interaktiv karta hos Sveriges Radio

Screenshot på interaktiv karta hos Sveriges Radio

Video om Florence Nightingales diagram

När man läser om informationsgrafik kommer ofta Florence Nightingales klassiska diagram upp som ett bra exempel. Jag har beundrat hur vackra de är många gånger men visste egentligen inte så mycket om bakgrunden till grafiken, eller vilken kontext de var skapade för. Därför blev jag intresserad av BBCs programserie The Beauty of Diagrams när jag för några veckor sedan tipsades av en släkting om avsnittet med just Florence Nightingale och hennes diagram. Tydligen ska serien ha sänts i Sverige också under namnet Symbolers skönhet. Missade man den då finns hela serien med sex avsnitt nu på youtube.

Snabblektion på 28 minuter om Florence Nightingales diagram

 Diagram som visar orsaken till dödsfall bland soldater

Diagram som visar orsaken till dödsfall bland soldater

Information is beautiful!

Nu har vinnarna utsetts i 2013 års Kantar Information is Beautiful Awards och det finns flera riktigt fina bidrag att se på www.informationisbeautifulawards.com Jag fastnade speciellt för bidraget om Nobelpristagare från Accurat och dataskulpturerna från Moritz Stefaner. Det eftersom de bidragen verkligen är ovanligt visuellt vackra.

Priset delas ut i olika kategorier och lyfter fram bland annat nyhetsgrafik och animerad informationsfilm. Skaparna bakom priset skriver så här:

The Kantar Information is Beautiful Awards celebrate excellence and beauty in data visualizations, infographics and information art. 

För den som inte är bekant med David McCandless (personen som står bakom priset) sedan tidigare så kan man se honom prata om informationsgrafik i ett numera klassiskt TED Talk här och läsa mer om hans bok Information i beautiful på exempelvis Adlibris.

Jag ser att den här posten blev väldigt länktät, hoppas ni hittar vidare till någon trevlig visualisering som ni inte sett tidigare.

BBC Knowledges animation om DNA är en av pristagarna i årets Information is Beautiful Awards

Interaktiv grafik om miljöbovar

Interaktiv grafik från the Guardian visar vilka 90 företag som ligger bakom de största industriella koldioxidutsläppen i världen. När man utforskar grafiken får man också möjlighet att twittra siffror direkt från tjänsten. 

Här hittar du den interaktiva grafiken och här hittar du artikeln som hör till.

 Grafik som svarar på frågan:  Which companies caused global warming?

Grafik som svarar på frågan: Which companies caused global warming?

Snygg nyhetsgrafik

På kontoret har det hänt att någon lämnat ett nummer av Wired framme i lunchrummet. På så vis har jag fått upp ögonen för att tidningen har mycket tjusig nyhetsgrafik och att grafiken ofta är mer modern i sitt uttryck än hos många andra. Det jag menar med modern är att grafiken stilmässigt påminner mycket om den sortens infografiska posters som flyter runt på nätet, men att den innehållsmässigt är som nyhetsgrafik och utvecklar artikelns berättande på ett bra och relevant sätt (istället för att tramsa till det som infografiska posters ofta gör). Kort kan man säga att nyhetsgrafiken har lyckats hitta en trevlig balans mellan bra information och snygg förpackning.

TU har skrivit om undersökningar som visar att informationsgrafik har stor betydelse för läsintresset. När jag köpte min Wired UK senast så tänkte jag att nyhetsgrafik för min egen del har stor betydelse för köpintresset också. Även om en testgrupp bestående av en enda person är lite klent för den slutsatsen.

Bilden nedan kommer från en artikel som handlar om tonåringars ökade användning av sociala medier och deras ökande multitasking. Intressant läsning som jag verkligen rekommenderar!

 Rosdiagram berättar om hur stor andel av brittiska barn i olika åldrar som använder internet.

Rosdiagram berättar om hur stor andel av brittiska barn i olika åldrar som använder internet.

Infografik och alkohol

Jag dricker ganska sällan och är därför dålig på att blanda drinkar, välja viner och testa nytt när jag handlar alkohol. Det gör att jag alltid fastnar för posters med infografik om alkohol och försöker plocka upp lite mer kunskap i ämnet. Nedan kommer två informativa bilder på temat. Den tredje bilden är ett...verktyg kanske man kan kalla det från mina egna samlingar. Har du sett någon bra/snygg grafik om alkohol, eller något från Sverige? Tipsa mig gärna!

The World of Beer
by popchartlab.
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.
Fancy Drinks
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.
liten_drinkar.jpg

Föreläsningar hos SCB

Jag har spenderat dagen med att lyssna till intressanta föreläsare på Visuell statistik 2013 hos SCB. Verkligen kul att träffa folk som jobbar med statistik och informationsgrafik på olika sätt. Att kommunicera kvantitativ information skiljer sig så pass mycket från annan kommunikation att det är viktigt att mötas, inspireras och prata om vilka utmaningar/förutsättningar som finns tycker jag. 

Speciellt intressant för mig var föreläsningen av Stefan Svanström om Paradigmskifte för geodata och kartor i statistiken. Han visade flera bra exempel på hur data blir levande och får betydelse av att mappas ut på kartor. Han bjöd också på fakta som gjorde sig riktigt bra för visualiseringar, som att 85% av Sveriges befolkning bor på 1,3% av landets yta!

En annan sak som jag imponeras av med SCB är att de är proffs på statistik men också har förstått värdet av att kommunicera sina siffror med omvärlden. Under det senaste halvåret har de haft två personer inhouse som skapar informationsgrafik från deras siffror som sen sprids via Facebook för att locka fler att upptäcka SCBs tjänster. Det är modernt av dem och jag hoppas att många andra följer efter.

 

Informationsgrafik i Appar

Under åren har jag hunnit installera (och avinstallera) en drös appar på min iPhone som på olika sätt använder informationsgrafik. En bra anledning till att inkludera informationsgrafik i appar är att man på så sätt kan få in mycket information på en liten yta. I de här två exemplen tycker jag att appmakarna har lyckats särskilt bra men hög informationstäthet utan att tumma på tydligheten eller överväldiga.

Partly cloudy är en väderapp som visar eventuell nederbörd och temperatur. Du väljer själv om du vill se en överblick över hela veckan eller det kommande dygnet mer i detalj. Snyggt är det också.

 Screenshot från Partly Cloudy visar vädret i Skellefteå.

Screenshot från Partly Cloudy visar vädret i Skellefteå.

Tink är en app som hjälper en att hålla koll på ekonomin. Den synkas till ens bankkonton och kategoriserar transaktionerna. Man får koll på hur mycket man lagt på dagligvaror, kläder och restaurangbesök med hjälp av diagram och gör jämförelser mot tidigare månader.

 Screenshot från Tink visar mina utgifter.

Screenshot från Tink visar mina utgifter.