Informationsillustration

Infografik i barnböcker

Under mars har det kommit en barnbok full av informationsgrafik, och i april kommer en till. Böckerna heter Infographics: Human Body och Animal kingdom och baserat på vad man kan hitta skrivet om dem online verkar de väldigt intressanta. Bakom böckerna står datajournalisten Simon Rogers. I en bloggpost om böckerna skriver han bland annat 

So, why produce a book of infographics for children? Data is a way of tackling vagueness, something children dislike intensely. Facts are black and white, right and wrong to the average six year old. They want certainty.

Det är ett intressant sätt att se på vad informationsgrafik kan erbjuda ett barn och en stor uppgift för designers och författare att kunna leverera. Jag kommer att beställa böckerna för att se hur de har lyckats. 

Medan jag ändå är inne på ämnet informationsgrafik för barn så vill jag passa på att göra en efterlysning också. Har ni tips på böcker med infromationsgrafik för barn på svenska? Jag tänker främst på faktaböcker som inte är rena läroböcker. Tipsa mig gärna!

 Bild om valar från boken Animal Kingdom

Bild om valar från boken Animal Kingdom

Matgrafik

Dagens tema är matgrafik. Den första bilden kommer från magasinet Hunger och är, ja, supersnygg tycker jag. Det finns fler exempel på informationsillustration och informationsgrafik i reportaget än det jag lagt in här, och medan jag bläddrade igenom tidningen tänkte jag att det här är bland det snyggaste exempel på informationsgrafik som jag har sett från Sverige. Bakom tidningen står samma personer som gjort tidningen Filter.

De två andra exemplen på matgrafik är ett recept på kanelbullar som jag hittade på  visulal.ly och illustrerade kort om grönsaker från underconsideration.com

 Fint hos magasinet Hunger

Fint hos magasinet Hunger

Cinnamon Rolls
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.
 Informationskort om grönsaker från  Under Consideration

Informationskort om grönsaker från Under Consideration

Vykort med vinterfåglar

Vykortet på bilden fick jag för några år sedan från en god vän. Givetvis tyckte jag att det var en fantastisk present och har satt upp det bredvid mitt köksfönster så jag kan se vilka vinterfåglar som besöker min trädgård.

Det funkar så att varje fågelillustration har en siffra bredvid sig och ett antal bokstäver i sin pratbubbla. Längst upp på sidan finns en förklaring till vilket livsmedel bokstäverna står för och i nederkant finns en lista över siffrorna med fågelartens namn bredvid. Tjusigt och informativt.

Vykortet (som är i A4-storlek) fanns tidigare att köpa på bland annat Umeås bildmuseum. För fler fina produkter med informationsillustration från samma företag kan du besöka www.temabilder.se

 Vykort som visar vinterfåglar och vad de äter

Vykort som visar vinterfåglar och vad de äter