Kartor

Nyhetsgrafik om försvunnet flygplan

2
Still Flying After Seven Hours
by newsillustrator.
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Eftersom att det försvunna planet MH370 har skapat stora rubriker under den gångna veckan har det även skapats mycket nyhetsgrafik som relaterar till planets försvinnande. Då jag själv just har varit på semester har jag försökt att inte titta så mycket på nyhetsbevakningen. Man vill ju våga gå på planet hem. Nu har jag i alla fall börjat sätta mig in i vad som gjorts och jag har hittat mycket bra och mycket dålig grafik. Den jag gillar bäst av de jag har läst ser ni på bilden här ovan och kommer från Washington Post.

Vid stora nyhetshändelser som denna har man chans att jämföra kraften hos olika nyhetsgrafik och få en känsla för vad som funkar bäst för att förstärka läsupplevelsen. Personligen drar jag slutsatsen att en rik, statisk nyhetsgrafik är väldigt kraftfull och att interaktiv grafik tråkar ut betydligt snabbare. Animationer kan lätt kännas överflödiga även då de görs smakfullt som i denna grafik hos the guardian. Trots att grafiken är snygg och informativ i det exemplet får jag känslan av att animationerna påkallar uppmärksamhet till mindre viktiga delar av grafiken och distraherar när jag läser. En interaktiv variant som jag gillar ännu mindre och helt tappar tålamodet av kommer från Washington Post. Även den är innehållsmässigt intressant men jag uppskattar inte att bli inlåst i det linjära formatet där man måste läsa grafiken från början till slut. En styrka hos nyhetsgrafik som jag tycker man ska ta tillvara på är dess förmåga att låta läsaren fördjupa sig där man själv vill och skapa en läsordning efter vad som intresserar mest. 

Eftersom jag nu har argumenterat för statisk nyhetsgrafik så tänkte jag förutom grafiken på bilden rekommendera en från South China Morning Post. Den är både snabbläst, informativ och har en uppdelning i grafiken som gör att man fritt kan sätta sig in i olika fakta relaterat till händelsen oavsett dess placering på sidan.

Till sist tänkte jag länka till en liten men bra grafik från DN här och en från Sveriges Radio här. Det är ju lätt att glömma att vi har en hel del  bra nyhetsgrafiker här i Sverige och bara kika på vad som görs hos jättetidningarna utomlands.

Ljuskrona som visar data

Idag blev jag tipsad om en fin visualisering av data på karta som är lite annorlunda än den typen av datavisualiseringar som jag oftast tittar på. Det här projektet ligger närmare det som man brukar kalla "data art", ett begrepp som jag borde skriva en lite längre post om vid tillfälle. Tills dess vill jag önska er en skön start på det nya året och rekommendera att ni tittar på den vackra videon här nedan. Lite mer om projektet kan man läsa på www.creativeapplications.net


Grafik om kärnkraft

Sveriges radio gjorde en serie program under namnet Atomnotan tidigare under året. Jag tyckte att programserien var intressant och hittade för någon vecka sedan denna interaktiva grafik som är ett bra komplement till radioprogrammen.

Grafiken låter användaren/läsaren utforska kärnkraftverkens byggår genom stapeldiagram och en interaktiv karta. På kartan kan man också se var Europas äldsta reaktorer finns, där hittar vi bland annat Oscarshamn-2.

 Screenshot på interaktiv karta hos Sveriges Radio

Screenshot på interaktiv karta hos Sveriges Radio

Kartor i Kobra

Ett tips för den som gillar kartor är senaste Kobra med temat Vart är kartor på väg? Avsnittet handlar om kartans betydelse för människors uppfattning om platser och om hur kartans roll förändras när mobiltelefoner allt mer tar över som det naturliga hjälpmedlet för att hitta. Medverkande i programmet är bland annat Frank Jacobs som är författare till boken/bloggen Strange maps.

Programmet kan du se på svtplay.se

 Bild från inslaget om Judith Schalanskys  Atlas över avlägsna öar .

Bild från inslaget om Judith Schalanskys Atlas över avlägsna öar.

Kartor som tapet

Kartor är ju ofta väldigt snygga. Det har engelska företaget Wallpapered tagit fasta på och erbjuder tapeter av kartor. Man kan välja sin egen zip code, vilka färger man vill ha och märka ut platser på kartan.

Jag ser framför mig ett eget kontor med kartväggar som visar favoritplatser, eller kunders kontor, eller utflyktstips i staden för besökare eller… Ja, drömma kan man ju alltid.

 Här kan man köpa tapeter av kartor.

Här kan man köpa tapeter av kartor.

Det är något med väderdata

…som verkligen är intressant. Därför är det kul att se ett gäng visualiseringar av Svensk klimat- och väderdata som med helt olika uttryck berättar om klimatförändring.

Här hittar du en lekfull animerad följetong från Vetenskapsradion.

Här har SVT Pejl gjort en interaktiv visualisering av klimatförändring på olika orter i Sverige.

Vill du testa att själv visualisera väderdata så finns det en hel del underlag på både www.smhi.se och i Statistiska centralbyråns Statistisk årsbok (som du kan beställa hem här.