Nyhetsgrafik

Den enda iPad-appen man behöver

...är Malofiej. Som dessutom är gratis! Appen innehåller tävlingens ("the Pulitzers for infographics") guldvinnare från de senaste 20 åren och bjuder på otroligt mycket snyggt.

För mig personligen var det intressant att kolla på den äldre grafiken som jag är alldeles för ung för att ha sett publicerad när det begav sig. Det mesta håller fortfarande så hög kvalitet att man skulle stanna upp för att lusläsa om den publicerades idag också. Underbart fint helt enkelt.

 Screenshot från appen Malofiej.

Screenshot från appen Malofiej.

 Screenshot från appen Malofiej.

Screenshot från appen Malofiej.

Interaktivt om flygplansletande från New York Times

I takt med att letandet efter MH370 går in i en ny fas förändras också nyhetsgrafiken. Här finns ett smakfullt, interaktivt och tjusigt exempel från New York Times som förklarar sökinsatsen just nu. Jag gillar verkligen att grafiken går att överblicka redan från början och därför känns mindre linjär.

 Skärmavbild från New York times grafik  What’s Next in the Search for Flight 370

Skärmavbild från New York times grafik What’s Next in the Search for Flight 370

Nyhetsgrafik om försvunnet flygplan

2
Still Flying After Seven Hours
by newsillustrator.
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Eftersom att det försvunna planet MH370 har skapat stora rubriker under den gångna veckan har det även skapats mycket nyhetsgrafik som relaterar till planets försvinnande. Då jag själv just har varit på semester har jag försökt att inte titta så mycket på nyhetsbevakningen. Man vill ju våga gå på planet hem. Nu har jag i alla fall börjat sätta mig in i vad som gjorts och jag har hittat mycket bra och mycket dålig grafik. Den jag gillar bäst av de jag har läst ser ni på bilden här ovan och kommer från Washington Post.

Vid stora nyhetshändelser som denna har man chans att jämföra kraften hos olika nyhetsgrafik och få en känsla för vad som funkar bäst för att förstärka läsupplevelsen. Personligen drar jag slutsatsen att en rik, statisk nyhetsgrafik är väldigt kraftfull och att interaktiv grafik tråkar ut betydligt snabbare. Animationer kan lätt kännas överflödiga även då de görs smakfullt som i denna grafik hos the guardian. Trots att grafiken är snygg och informativ i det exemplet får jag känslan av att animationerna påkallar uppmärksamhet till mindre viktiga delar av grafiken och distraherar när jag läser. En interaktiv variant som jag gillar ännu mindre och helt tappar tålamodet av kommer från Washington Post. Även den är innehållsmässigt intressant men jag uppskattar inte att bli inlåst i det linjära formatet där man måste läsa grafiken från början till slut. En styrka hos nyhetsgrafik som jag tycker man ska ta tillvara på är dess förmåga att låta läsaren fördjupa sig där man själv vill och skapa en läsordning efter vad som intresserar mest. 

Eftersom jag nu har argumenterat för statisk nyhetsgrafik så tänkte jag förutom grafiken på bilden rekommendera en från South China Morning Post. Den är både snabbläst, informativ och har en uppdelning i grafiken som gör att man fritt kan sätta sig in i olika fakta relaterat till händelsen oavsett dess placering på sidan.

Till sist tänkte jag länka till en liten men bra grafik från DN här och en från Sveriges Radio här. Det är ju lätt att glömma att vi har en hel del  bra nyhetsgrafiker här i Sverige och bara kika på vad som görs hos jättetidningarna utomlands.

Matgrafik

Dagens tema är matgrafik. Den första bilden kommer från magasinet Hunger och är, ja, supersnygg tycker jag. Det finns fler exempel på informationsillustration och informationsgrafik i reportaget än det jag lagt in här, och medan jag bläddrade igenom tidningen tänkte jag att det här är bland det snyggaste exempel på informationsgrafik som jag har sett från Sverige. Bakom tidningen står samma personer som gjort tidningen Filter.

De två andra exemplen på matgrafik är ett recept på kanelbullar som jag hittade på  visulal.ly och illustrerade kort om grönsaker från underconsideration.com

 Fint hos magasinet Hunger

Fint hos magasinet Hunger

Cinnamon Rolls
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.
 Informationskort om grönsaker från  Under Consideration

Informationskort om grönsaker från Under Consideration

Bästa julklappen är en bok om informationsgrafik

Eftersom att jul är ett utmärkt tillfälle att köpa böcker till både sig själv och andra så tänkte jag berätta vad jag har beställt i år, och vilka titlar jag tänker att vore bra julklappar till andra intresserade av informationsgrafik. 

På min egna önskelista hade jag fyra böcker, jag hejdade mig dock efter att ha beställt två stycken eftersom att det vore fint att ha råd med julklappar till andra än mig själv också. Det var inget lätt beslut kan jag säga! Så här blev det i alla fall:

1. Visual Langauge for designers av Connie Malamed

2. Design for information av Isabel Merielles

Båda böckerna har hängt med på min köplista ett tag nu men alltid prioriterats bort så jag är peppad på att äntligen få läsa dem.

 En av böckerna från min önskelista

En av böckerna från min önskelista

Till andra som är intresserade av informationsgrafik så rekommenderar jag följande:

1. The Visual Display of Quantitative Information av Edward Tufte. En vackert formgiven bok som är en riktig nyckelreferens i det här fältet. En varning dock för att den (och resten av Tuftes verk) absolut inte är lättlästa.

2. The Functional Art av Alberto Cairo. Den här boken är en jättebra första bok om man vill bekanta sig med informationsgrafik eller få mer förståelse för informationsgrafik sett från en nyhetsgrafikers synvinkel. Fylld med bra exempel och har lika delar entusiasm för design, kognition och berättande.

3. The Wayfinding Handbook av David Gibson. Det är lätt att begränsa sig till att bara undersöka informationsgrafik så som statistiker, designers och nyhetsgrafiker använder den. Därför är den här boken om wayfinding ett bra komplement. Boken handlar om skyltsystem och kartor för att orientera sig i fysiska rum.

SVT Pejl gör grafik om alkoholtester

Ofta är informationsgrafik vacker och intressant, ibland är den jätteviktig och riktigt imponerande. Den senare varianten hittar jag inte så många gånger per år men idag sitter jag och använder den interaktiva grafen Då gör polisen sina alkoholtester från SVT Pejl och är riktigt berörd över hur bra det är. 

I visualiseringen väljer man först länet man vill titta närmare på och sedan ritas grafen upp och visar när under dygnet som polisen har genomfört sina alkoholtester och när olyckor i trafiken har skett. Tillsammans med en artikel om ämnet och en interaktiv karta över allvarliga olyckor i Sverige målas en mörk bild upp av en poliskår som inte lägger tillräcklig energi på att förhindra alkoholrelaterade trafikolyckor. 

Jag tycker att den här visualiseringen är ett riktigt bra exempel på när interaktivitet och grafik förstärker läsupplevelsen och gör en nyhet mer personligt relevant för läsaren. För den som är intresserad av att veta mer om hur visualiseringen gjordes kan man läsa Pejlbloggen.

 Screenshot från grafen som visar när på dygnet alkoholtester och alkoholrelaterade olyckor sker

Screenshot från grafen som visar när på dygnet alkoholtester och alkoholrelaterade olyckor sker

Information is beautiful!

Nu har vinnarna utsetts i 2013 års Kantar Information is Beautiful Awards och det finns flera riktigt fina bidrag att se på www.informationisbeautifulawards.com Jag fastnade speciellt för bidraget om Nobelpristagare från Accurat och dataskulpturerna från Moritz Stefaner. Det eftersom de bidragen verkligen är ovanligt visuellt vackra.

Priset delas ut i olika kategorier och lyfter fram bland annat nyhetsgrafik och animerad informationsfilm. Skaparna bakom priset skriver så här:

The Kantar Information is Beautiful Awards celebrate excellence and beauty in data visualizations, infographics and information art. 

För den som inte är bekant med David McCandless (personen som står bakom priset) sedan tidigare så kan man se honom prata om informationsgrafik i ett numera klassiskt TED Talk här och läsa mer om hans bok Information i beautiful på exempelvis Adlibris.

Jag ser att den här posten blev väldigt länktät, hoppas ni hittar vidare till någon trevlig visualisering som ni inte sett tidigare.

BBC Knowledges animation om DNA är en av pristagarna i årets Information is Beautiful Awards

Snygg nyhetsgrafik

På kontoret har det hänt att någon lämnat ett nummer av Wired framme i lunchrummet. På så vis har jag fått upp ögonen för att tidningen har mycket tjusig nyhetsgrafik och att grafiken ofta är mer modern i sitt uttryck än hos många andra. Det jag menar med modern är att grafiken stilmässigt påminner mycket om den sortens infografiska posters som flyter runt på nätet, men att den innehållsmässigt är som nyhetsgrafik och utvecklar artikelns berättande på ett bra och relevant sätt (istället för att tramsa till det som infografiska posters ofta gör). Kort kan man säga att nyhetsgrafiken har lyckats hitta en trevlig balans mellan bra information och snygg förpackning.

TU har skrivit om undersökningar som visar att informationsgrafik har stor betydelse för läsintresset. När jag köpte min Wired UK senast så tänkte jag att nyhetsgrafik för min egen del har stor betydelse för köpintresset också. Även om en testgrupp bestående av en enda person är lite klent för den slutsatsen.

Bilden nedan kommer från en artikel som handlar om tonåringars ökade användning av sociala medier och deras ökande multitasking. Intressant läsning som jag verkligen rekommenderar!

 Rosdiagram berättar om hur stor andel av brittiska barn i olika åldrar som använder internet.

Rosdiagram berättar om hur stor andel av brittiska barn i olika åldrar som använder internet.