Visualisering

Tjusiga visualiseringar

Just nu är jag i en period med massor, massor av jobb. Det är ganska härligt med frilanslivet att det pendlar mellan sjukt intensivt och lugnaste lugnt, men det gör också att jag inte har tid att skriva om allt bra jag hittar. Därför tänkte jag nu ge er två länkar att kolla vidare på, bara sådär, utan att kommentera dem. Både fina och bra är de i alla fall.

 Titta på  Flight Map  på  www.visualizing.org

Titta på Flight Map på www.visualizing.org

 Kolla på deppiga/ bra  Timeline of the far future  på  www.bbc.com

Kolla på deppiga/ bra Timeline of the far future www.bbc.com

Plats för diskussion om datavisualisering

När jag jobbar med information och siffror så händer det ofta att jag blir tveksam till vilket väg jag borde gå med min visualisering för att stödja läsarens förståelse på bästa sätt. På grund av det (och på grund av att vänner/man/kollegor inte alltid vill vara försökskaniner för olika diagram) tycker jag att siten helpmeviz.com är toppen. Där hittar man visualiseringsprojekt uppladdade av olika användare som söker feedback och kritik från andra i fältet.

Även om det kanske inte är aktuellt att ladda upp och dela datan man jobbar med själv i alla uppdrag så tycker jag att siten är intressant eftersom att man kan lära sig mycket av att följa diskussionen som uppkommer kring andras projekt. Det verkar dessutom som att man kan få komma in med sitt bidrag även om det inte är fråga om något stort projekt man jobbar med. Sitens grundare beskriver plattformens syfte så här:

The site is open to anyone who is searching for feedback on their visualization designs, from seasoned designers and data visualization specialists to individual analysts searching to improve their graphic displays. All types of visualizations are welcome: simple, single line or bar charts to full-blown infographics to interactive visualizations.

 

Ljuskrona som visar data

Idag blev jag tipsad om en fin visualisering av data på karta som är lite annorlunda än den typen av datavisualiseringar som jag oftast tittar på. Det här projektet ligger närmare det som man brukar kalla "data art", ett begrepp som jag borde skriva en lite längre post om vid tillfälle. Tills dess vill jag önska er en skön start på det nya året och rekommendera att ni tittar på den vackra videon här nedan. Lite mer om projektet kan man läsa på www.creativeapplications.net


SVT Pejl gör grafik om alkoholtester

Ofta är informationsgrafik vacker och intressant, ibland är den jätteviktig och riktigt imponerande. Den senare varianten hittar jag inte så många gånger per år men idag sitter jag och använder den interaktiva grafen Då gör polisen sina alkoholtester från SVT Pejl och är riktigt berörd över hur bra det är. 

I visualiseringen väljer man först länet man vill titta närmare på och sedan ritas grafen upp och visar när under dygnet som polisen har genomfört sina alkoholtester och när olyckor i trafiken har skett. Tillsammans med en artikel om ämnet och en interaktiv karta över allvarliga olyckor i Sverige målas en mörk bild upp av en poliskår som inte lägger tillräcklig energi på att förhindra alkoholrelaterade trafikolyckor. 

Jag tycker att den här visualiseringen är ett riktigt bra exempel på när interaktivitet och grafik förstärker läsupplevelsen och gör en nyhet mer personligt relevant för läsaren. För den som är intresserad av att veta mer om hur visualiseringen gjordes kan man läsa Pejlbloggen.

 Screenshot från grafen som visar när på dygnet alkoholtester och alkoholrelaterade olyckor sker

Screenshot från grafen som visar när på dygnet alkoholtester och alkoholrelaterade olyckor sker

Information is beautiful!

Nu har vinnarna utsetts i 2013 års Kantar Information is Beautiful Awards och det finns flera riktigt fina bidrag att se på www.informationisbeautifulawards.com Jag fastnade speciellt för bidraget om Nobelpristagare från Accurat och dataskulpturerna från Moritz Stefaner. Det eftersom de bidragen verkligen är ovanligt visuellt vackra.

Priset delas ut i olika kategorier och lyfter fram bland annat nyhetsgrafik och animerad informationsfilm. Skaparna bakom priset skriver så här:

The Kantar Information is Beautiful Awards celebrate excellence and beauty in data visualizations, infographics and information art. 

För den som inte är bekant med David McCandless (personen som står bakom priset) sedan tidigare så kan man se honom prata om informationsgrafik i ett numera klassiskt TED Talk här och läsa mer om hans bok Information i beautiful på exempelvis Adlibris.

Jag ser att den här posten blev väldigt länktät, hoppas ni hittar vidare till någon trevlig visualisering som ni inte sett tidigare.

BBC Knowledges animation om DNA är en av pristagarna i årets Information is Beautiful Awards

Twittercensus 2013

För ungefär ett år sedan hade jag möjlighet att lyssna på en bra föreläsning av Hampus Brynolf från Intellecta Corporate om hans arbete med Twittercensus. För den som inte är bekant med Twittercensus så är det en kartläggning över svenska twittrare som visar twitters utbredning, relationen mellan användare och vad de skriver om. Kartläggningen har resulterat i en interaktiv visualisering där man exempelvis kan klicka runt för att titta på sig själv i den stora kartan av användare, eller bara få en överblick över hur twitteranvändare i Sverige hänger ihop.

Förutom att den interaktiva tjänsten är häftig så rekommenderar jag den som är intresserad av visualisering generellt att kika på videon där Hampus presenterar sitt arbete med Twittercensus. Han redogör både för processen och de metoden han har använt på ett intressant och transparent sätt. 

En annan tanke jag slås av när jag kikar på den här tjänsten är hur ovanligt det är att hitta omfattande visualiseringar (riktade till privatpersoner) från andra aktörer än nyhetstidningar. Nog för att tidningarna gör ett utmärkt jobb, men visst vore det kul med ännu mer och från fler håll?

 En screenshot från interaktiva  Twittercensus

En screenshot från interaktiva Twittercensus

 Mitt bland alla gröna bollar finns jag, Infografiska.

Mitt bland alla gröna bollar finns jag, Infografiska.