Wayfinding

Bästa julklappen är en bok om informationsgrafik

Eftersom att jul är ett utmärkt tillfälle att köpa böcker till både sig själv och andra så tänkte jag berätta vad jag har beställt i år, och vilka titlar jag tänker att vore bra julklappar till andra intresserade av informationsgrafik. 

På min egna önskelista hade jag fyra böcker, jag hejdade mig dock efter att ha beställt två stycken eftersom att det vore fint att ha råd med julklappar till andra än mig själv också. Det var inget lätt beslut kan jag säga! Så här blev det i alla fall:

1. Visual Langauge for designers av Connie Malamed

2. Design for information av Isabel Merielles

Båda böckerna har hängt med på min köplista ett tag nu men alltid prioriterats bort så jag är peppad på att äntligen få läsa dem.

 En av böckerna från min önskelista

En av böckerna från min önskelista

Till andra som är intresserade av informationsgrafik så rekommenderar jag följande:

1. The Visual Display of Quantitative Information av Edward Tufte. En vackert formgiven bok som är en riktig nyckelreferens i det här fältet. En varning dock för att den (och resten av Tuftes verk) absolut inte är lättlästa.

2. The Functional Art av Alberto Cairo. Den här boken är en jättebra första bok om man vill bekanta sig med informationsgrafik eller få mer förståelse för informationsgrafik sett från en nyhetsgrafikers synvinkel. Fylld med bra exempel och har lika delar entusiasm för design, kognition och berättande.

3. The Wayfinding Handbook av David Gibson. Det är lätt att begränsa sig till att bara undersöka informationsgrafik så som statistiker, designers och nyhetsgrafiker använder den. Därför är den här boken om wayfinding ett bra komplement. Boken handlar om skyltsystem och kartor för att orientera sig i fysiska rum.