Föreläsningar hos SCB

Jag har spenderat dagen med att lyssna till intressanta föreläsare på Visuell statistik 2013 hos SCB. Verkligen kul att träffa folk som jobbar med statistik och informationsgrafik på olika sätt. Att kommunicera kvantitativ information skiljer sig så pass mycket från annan kommunikation att det är viktigt att mötas, inspireras och prata om vilka utmaningar/förutsättningar som finns tycker jag. 

Speciellt intressant för mig var föreläsningen av Stefan Svanström om Paradigmskifte för geodata och kartor i statistiken. Han visade flera bra exempel på hur data blir levande och får betydelse av att mappas ut på kartor. Han bjöd också på fakta som gjorde sig riktigt bra för visualiseringar, som att 85% av Sveriges befolkning bor på 1,3% av landets yta!

En annan sak som jag imponeras av med SCB är att de är proffs på statistik men också har förstått värdet av att kommunicera sina siffror med omvärlden. Under det senaste halvåret har de haft två personer inhouse som skapar informationsgrafik från deras siffror som sen sprids via Facebook för att locka fler att upptäcka SCBs tjänster. Det är modernt av dem och jag hoppas att många andra följer efter.