SVT Pejl gör grafik om alkoholtester

Ofta är informationsgrafik vacker och intressant, ibland är den jätteviktig och riktigt imponerande. Den senare varianten hittar jag inte så många gånger per år men idag sitter jag och använder den interaktiva grafen Då gör polisen sina alkoholtester från SVT Pejl och är riktigt berörd över hur bra det är. 

I visualiseringen väljer man först länet man vill titta närmare på och sedan ritas grafen upp och visar när under dygnet som polisen har genomfört sina alkoholtester och när olyckor i trafiken har skett. Tillsammans med en artikel om ämnet och en interaktiv karta över allvarliga olyckor i Sverige målas en mörk bild upp av en poliskår som inte lägger tillräcklig energi på att förhindra alkoholrelaterade trafikolyckor. 

Jag tycker att den här visualiseringen är ett riktigt bra exempel på när interaktivitet och grafik förstärker läsupplevelsen och gör en nyhet mer personligt relevant för läsaren. För den som är intresserad av att veta mer om hur visualiseringen gjordes kan man läsa Pejlbloggen.

 Screenshot från grafen som visar när på dygnet alkoholtester och alkoholrelaterade olyckor sker

Screenshot från grafen som visar när på dygnet alkoholtester och alkoholrelaterade olyckor sker