Ett statistiskt perspektiv på jämställdhet

Med anledning av programmet Fittstim - Min kamp på SVT (kolla på SVT Play) skrivs och pratas det om feminism och jämställdhet mycket mer än vanligt just nu. En fråga som man ställer sig i programmet är om feminismen har gått för långt. På många plan är svaret nej, men om man är osäker på hur det ligger till med den saken kan statistik kanske avhjälpa tvivel.

SCB ger vartannat år ut boken På tal om kvinnor och män - Lathund om jämställdhet. Senast kom boken ut 2012 och i samband med det skrevs en artikel som summerar lite av statistiken i boken, vill man inte klicka sig vidare för att läsa den så lyder rubriken Jämställdheten trampar vatten och beskriver en ledsam aspekt av det så här:

29 procent av kvinnor i åldern 16-24 år och 22 procent i åldern 25-44 år väljer ofta eller ganska ofta en annan väg eller färdsätt därför att de är oroliga för att utsättas för våld. Motsvarande andel för män i samma åldrar är 5 procent.

För den som vill bygga på sin kunskap om hur det ser ut med jämställdheten i dagens Sverige från ett statistiskt perspektiv är publikationen bra och informationstät läsning. Den finns att beställa i pappersvariant eller ladda hem gratis som pdf på www.scb.se

Skärmavbild 2014-01-24 kl. 15.55.14.png