Nyhetsgrafik om försvunnet flygplan

2
Still Flying After Seven Hours
by newsillustrator.
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Eftersom att det försvunna planet MH370 har skapat stora rubriker under den gångna veckan har det även skapats mycket nyhetsgrafik som relaterar till planets försvinnande. Då jag själv just har varit på semester har jag försökt att inte titta så mycket på nyhetsbevakningen. Man vill ju våga gå på planet hem. Nu har jag i alla fall börjat sätta mig in i vad som gjorts och jag har hittat mycket bra och mycket dålig grafik. Den jag gillar bäst av de jag har läst ser ni på bilden här ovan och kommer från Washington Post.

Vid stora nyhetshändelser som denna har man chans att jämföra kraften hos olika nyhetsgrafik och få en känsla för vad som funkar bäst för att förstärka läsupplevelsen. Personligen drar jag slutsatsen att en rik, statisk nyhetsgrafik är väldigt kraftfull och att interaktiv grafik tråkar ut betydligt snabbare. Animationer kan lätt kännas överflödiga även då de görs smakfullt som i denna grafik hos the guardian. Trots att grafiken är snygg och informativ i det exemplet får jag känslan av att animationerna påkallar uppmärksamhet till mindre viktiga delar av grafiken och distraherar när jag läser. En interaktiv variant som jag gillar ännu mindre och helt tappar tålamodet av kommer från Washington Post. Även den är innehållsmässigt intressant men jag uppskattar inte att bli inlåst i det linjära formatet där man måste läsa grafiken från början till slut. En styrka hos nyhetsgrafik som jag tycker man ska ta tillvara på är dess förmåga att låta läsaren fördjupa sig där man själv vill och skapa en läsordning efter vad som intresserar mest. 

Eftersom jag nu har argumenterat för statisk nyhetsgrafik så tänkte jag förutom grafiken på bilden rekommendera en från South China Morning Post. Den är både snabbläst, informativ och har en uppdelning i grafiken som gör att man fritt kan sätta sig in i olika fakta relaterat till händelsen oavsett dess placering på sidan.

Till sist tänkte jag länka till en liten men bra grafik från DN här och en från Sveriges Radio här. Det är ju lätt att glömma att vi har en hel del  bra nyhetsgrafiker här i Sverige och bara kika på vad som görs hos jättetidningarna utomlands.